Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Tulburările de limbaj: Cauze, simptome și strategii de gestionare

Camin de batrani » Boli si afectiuni medicale » Tulburările de limbaj: Cauze, simptome și strategii de gestionare
13 martie 2024

Tulburările de limbaj sunt o categorie de afecțiuni care afectează abilitatea unei persoane de a comunica eficient. Acestea pot implica dificultăți în vorbire, înțelegerea limbajului, citirea sau scrisul și pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv leziuni cerebrale, boli neurologice sau malformații genetice. Tulburările de limbaj pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane, afectând abilitatea sa de a comunica, de a se integra social sau de a performa la locul de muncă.

Cuprins:

Tulburările de limbaj: Cauze, simptome și strategii de gestionare

Tipuri de tulburări de limbaj

Cauzele tulburărilor de limbaj

Deteriorarea cerebrală

Bolile neurologice

Malformațiile genetice și condițiile de dezvoltare

Tulburările auditive

Simptome ale tulburărilor de limbaj la adulți

Simptomele tulburărilor de limbaj la copii

Întârzierea în dezvoltarea limbajului

Problemele de pronunțare

Dificultățile de înțelegere a limbajului

Alte simptome posibile

Strategii de gestionare ale tulburărilor de limbaj

Legătura dintre tulburările de limbaj și bolile neurodegenerative

Tipuri de tulburări de limbaj

Există mai multe tipuri de tulburări de limbaj, în funcție de natura problemei. Acestea includ:

 • tulburări de articulare (dificultăți în pronunția unor sunete sau cuvinte);
 • tulburări de fluentă (cum ar fi bâlbâiala);
 • tulburări de voce (probleme cu tonul, volumul sau calitatea vocii);
 • tulburări de limbaj receptiv (dificultăți în înțelegerea limbajului);
 • tulburări de exprimare (probleme cu selectarea și ordonarea corectă a cuvintelor pentru a transmite gânduri și idei).

Printre cele mai cunoscute tulburări de limbaj se numără afazia (o condiție care afectează abilitatea de a vorbi, citi, scrie sau înțelege limbajul), disartria (o tulburare care afectează abilitatea de a articula cuvinte) și apraxia vorbirii (o tulburare motorie care face dificilă coordonarea mișcărilor necesare pentru a vorbi).

Pentru a putea oferi suportul adecvat și pentru a îmbunătăți abilitățile de comunicare ale persoanei afectate, este esențială înțelegerea și recunoașterea acestor tulburări. Experții recomandă evaluarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor de limbaj pentru a maximiza șansele de succes în gestionarea și îmbunătățirea acestora. 

Cauzele tulburărilor de limbaj

Tulburările de limbaj pot avea diverse cauze, printre care deteriorarea cerebrală, boli neurologice, malformații genetice și tulburări auditive:

Deteriorarea cerebrală

Deteriorarea cerebrală poate fi cauzată de un accident vascular cerebral (AVC) sau de un traumatism cranio-cerebral. Acestea pot provoca daune la nivelul creierului și pot afecta zonele responsabile de producerea și înțelegerea limbajului. 

Bolile neurologice

Anumite boli neurologice, cum ar fi scleroza multiplă, Parkinsonul și Alzheimerul, pot duce la apariția tulburărilor de limbaj. De exemplu, unul dintre simptomele bolii Alzheimer care pot apărea în faza de început constă în tulburări de comunicare și limbaj [1].

Malformațiile genetice și condițiile de dezvoltare

Unele tulburări de limbaj pot fi rezultatul malformațiilor genetice sau condițiilor de dezvoltare. De exemplu, sindromul Down, care este cauzat de o anomalie cromozomială, este adesea asociat cu tulburări de limbaj [2].

Tulburările auditive

Dificultățile de auz pot influența dezvoltarea limbajului. Dacă o persoană are o deficiență auditivă, poate avea dificultăți în învățarea pronunției corecte a cuvintelor și a frazelor. Potrivit specialiștilor, unii dintre copiii cu deficiențe de auz prezintă și tulburări de limbaj [3]. 

Simptome ale tulburărilor de limbaj la adulți

Dificultățile de pronunție reprezintă unul dintre cele mai evidente simptome ale tulburărilor de limbaj la adulți. Persoanele afectate pot prezenta distorsiuni, substituții sau omisiuni de sunete în vorbire. Acestea pot avea dificultăți în coordonarea mișcărilor bucale necesare pentru pronunție și pot avea o pronunție neclară sau nazală. 

Înțelegerea și exprimarea limbajului sunt alte aspecte afectate de tulburările de limbaj. Persoanele cu astfel de tulburări pot întâmpina dificultăți în înțelegerea cuvintelor sau frazelor, în formarea propozițiilor gramatical corecte sau în găsirea cuvintelor potrivite pentru a exprima gânduri și sentimente. 

Fluența vorbirii poate fi, de asemenea, afectată de tulburările de limbaj. Acestea pot include balbism (bâlbâială), repetarea constantă a sunetelor sau a cuvintelor, sau pauze lungi sau neobișnuit de frecvente în vorbire. 

Abilitățile de comunicare socială pot fi, de asemenea, afectate de tulburările de limbaj. Persoanele afectate pot întâmpina dificultăți în menținerea contactului vizual, în interpretarea semnalelor nonverbale sau în respectarea regulilor nescrise ale conversației, cum ar fi rândul de vorbire sau distanța fizică adecvată.

Simptomele tulburărilor de limbaj la copii

Simptomele tulburarilor de limbaj la copii

Iată care sunt simptomele ce pot indica tulburări de limbaj la copii:

Întârzierea în dezvoltarea limbajului 

Acesta este unul dintre simptomele comune ale tulburărilor de limbaj la copii. Aceasta poate fi identificată prin observarea faptului că un copil nu vorbește deloc sau utilizează numai cuvinte simple sau fraze scurte. De asemenea, copiii cu întârzieri în dezvoltarea limbajului pot avea dificultăți în a-și exprima gândurile și sentimentele. Cauzele posibile ale întârzierilor în dezvoltarea limbajului pot fi multiple și pot include factori genetici, probleme de sănătate sau expunere limitată la limbaj în primii ani de viață. 

Problemele de pronunțare

Dificultatea de pronunție este un alt simptom comun al tulburărilor de limbaj la copii. Aceasta poate fi observată atunci când copiii au probleme cu anumite sunete, cuvinte sau silabe. De exemplu, un copil poate avea dificultăți în a pronunța sunetul „r” sau poate vorbi într-un mod neclar. 

Dificultățile de înțelegere a limbajului

Tulburările de limbaj pot afecta capacitatea unui copil de a înțelege limbajul. Copiii cu aceste tulburări pot avea dificultăți în a urmări instrucțiuni, în a înțelege cuvintele și expresiile sau în a se implica în conversații. De exemplu, un copil poate avea dificultăți în a înțelege sarcinile date de profesori sau în a înțelege povestirile din cărți. 

Alte simptome posibile

Pe lângă întârzierile în dezvoltarea limbajului, problemele de pronunție și dificultățile de înțelegere a limbajului, există și alte simptome posibile ale tulburărilor de limbaj. De exemplu, copiii cu tulburări de limbaj pot avea dificultăți în a menține un flux de vorbire constant sau pot repeta anumite sunete sau cuvinte. Aceste simptome pot varia în funcție de fiecare copil și de severitatea tulburării de limbaj.

Strategii de gestionare ale tulburărilor de limbaj

Terapia de limbaj este o abordare terapeutică utilizată pentru a îmbunătăți abilitățile de comunicare ale persoanelor cu astfel de tulburări. Aceasta poate fi realizată individual sau în grup, în funcție de nevoile specifice ale persoanei. Terapeutul de limbaj lucrează cu pacientul pentru a îmbunătăți aspecte precum pronunția, vocabularul, gramatica sau abilitățile conversaționale. Terapia de limbaj poate fi adaptată la vârsta și nivelul de dezvoltare al pacientului. Alte strategii de gestionare a tulburărilor de limbaj sunt:

 • utilizarea tehnologiei de asistență: aceasta poate fi de mare ajutor pentru persoanele cu tulburări de limbaj. De exemplu, programele de sintetizare a vocii pot permite persoanelor cu dificultăți de vorbire să se exprime mai ușor. Există și diverse aplicații mobile care pot ajuta la dezvoltarea vocabularului și a gramaticii;
 • modificarea mediului: adaptarea mediului de acasă sau de lucru al unei persoane poate face comunicarea mai ușoară și mai eficientă. De exemplu, reducerea zgomotului de fundal poate ajuta persoanele cu tulburări de limbaj să se concentreze mai bine pe comunicare. Utilizarea semnelor sau a pictogramelor poate fi, de asemenea, utilă în îmbunătățirea înțelegerii;
 • educația și suportul familiei: membrii familiei și prietenii pot juca un rol important în gestionarea tulburărilor de limbaj. Ei pot fi educați despre tulburarea specifică de limbaj a persoanei și cum să comunice eficient cu aceasta. De asemenea, pot fi sprijin în procesul de terapie; 
 • învățarea prin joc: jocul este o metodă naturală de învățare pentru copii și poate fi utilizat cu succes în gestionarea tulburărilor de limbaj. Jocurile care implică limbajul, cum ar fi cele de rol sau cele care implică povestirea, pot ajuta la dezvoltarea abilităților de limbaj ale copiilor. Prin joc, copiii pot să exerseze pronunția, să își dezvolte vocabularul și să înțeleagă mai bine structura limbii. În plus, jocurile pot contribui la îmbunătățirea concentrării și a memoriei, abilități esențiale pentru învățarea limbajului.

Legătura dintre tulburările de limbaj și bolile neurodegenerative

Boli neurodegenerative

Legătura dintre tulburările de limbaj și bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau demența, a fost investigată în numeroase studii științifice de-a lungul timpului. Potrivit specialiștilor, tulburările de limbaj pot fi un semn precoce al declinului cognitiv asociat cu aceste boli [4]. 

Unul dintre simptomele precoce ale bolilor neurodegenerative este dificultatea în găsirea cuvintelor potrivite sau în exprimarea clară a ideilor. Persoanele afectate pot avea probleme de pronunție sau pot uita cuvinte obișnuite. Aceste tulburări de limbaj pot apărea înainte ca alte simptome ale bolilor neurodegenerative să devină evidente, precum tulburările de memorie sau modificările comportamentului.

Înțelegerea legăturii dintre tulburările de limbaj și bolile neurodegenerative are implicații importante pentru diagnostic și tratament. Identificarea timpurie a tulburărilor de limbaj poate ajuta la diagnosticarea precoce a bolilor neurodegenerative și poate permite începerea unui tratament adecvat mai devreme. 

Acest articol are caracter strict informativ și nu are ca scop înlocuirea consultului medical de specialitate. În cazul în care există suspiciunea unor tulburări de limbaj, se recomandă vizita la medic, pentru un diagnostic corect și un plan de intervenție personalizat pentru tulburări de limbaj. 

Sursă de referință:

 1. Kuca, Kamil, et al. “Alzheimer’s Disease and Language Impairments: Social Intervention and Medical Treatment.” Clinical Interventions in Aging, vol. 10, Aug. 2015, p. 1401, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4555976/, https://doi.org/10.2147/cia.s89714. Accessed 4 July 2023;
 2. Buckley. “Language Development in Children with down Syndrome – Reasons for Optimism.” Down Syndrome Research and Practice, 1 Jan. 1993, library.down-syndrome.org/en-gb/research-practice/01/1/language-development-down-syndrome-reasons-optimism/. Accessed 4 July 2023;
 3. “Hearing Loss Affect on Communication | Advice for Parents.” Www.cincinnatichildrens.org, www.cincinnatichildrens.org/health/h/hearing-communication#. Accessed 4 July 2023;
 4. Alzheimer’s Society. “Dementia and Language.” Alzheimer’s Society, 2019, www.alzheimers.org.uk/about-dementia/symptoms-and-diagnosis/symptoms/dementia-and-language. Accessed 4 July 2023.
X
Solicită o ofertă