Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Provocările îngrijirii pacientului cu demență senilă

Camin de batrani » Informatii utile » Provocările îngrijirii pacientului cu demență senilă
12 septembrie 2022

Termenul de “demență senilă” face referire la disfuncțiile sistemului nervos și, din păcate, acestea se regăsesc un număr destul de mare de vârstnici din România. Deoarece boala în sine nu poate fi vindecată și progresează rapid, tratamentele sunt menite doar să țină demența senilă sub control. Află din articolul nostru care sunt provocările îngrijirii unui astfel de pacient.

Informații despre demența senilă

În prezent, se vorbește despre două tipuri distincte de demență senilă: cea cauzată de alte boli frecvente ale bătrâneții și cea cauzată de diferite probleme ale aparatului cardiovascular. Celulele creierului se deteriorează în mod constant după ce afecțiunea a fost declanșată, iar acest lucru afectează toate aspectele vieții unui vârstnic.

Tocmai pentru că acesta își pierde capacitatea de concentrare, puterea de decizie, funcțiile memoriei și abilitatea de a efectua sarcini obișnuite, vârstnicul în cauză va depinde pentru tot restul vieții de asistența celor din jur. De aceea, este indicat să locuiască într-un spațiu sigur, unde poate beneficia de îngriji medicale de specialitate, astfel încât riscul de accidentare să fie minim.

Pe lângă medicamentele antipsihotice și antidepresive ce pot fi recomandate de un medic specialist, pacienții care suferă de demență senilă au nevoie de stimulare cognitivă, terapie psihologică, exerciții fizice și terapie ocupațională pentru a încetini progresul bolii.

Poți descoperi mai multe informații despre demența senilă și tratamentul ei în articolul nostru precedent.

Ce provocări apar în îngrijirea unui vârstnic care suferă de demență senilă?

Pentru că printre simptomele demenței senile se enumeră starea preponderentă de confuzie, incapacitatea de a termina acțiunile începute și schimbările de comportament, pacienții care suferă de demență senilă au nevoie să fie tratați cu multă răbdare și empatie de cei din jur. Nu în puține cazuri au fost întâlnite și halucinațiile sau stările de agresivitate, așa că este nevoie de un îngrijitor bine pregătit în acest domeniu.

Îngrijirea unui astfel de vârstnic la domiciliu este destul de dificilă, deoarece chiar și în spațiul propriei locuințe acesta poate ajunge să se accidenteze sau să nu se mai simtă în siguranță. Covoarele trebuie înlocuite cu unele anti-alunecare, baia trebuie echipată cu bare de susținere, balcoanele trebuie închise, iar obiectele de mobilier trebuie să fie cât mai puțin îngrămădite pentru a permite deplasarea.

Când vine vorba despre alimentație, este nevoie ca mesele zilnice să fie servite la anumite intervale, iar felurile de mâncare să fie servite pe rând pentru a evita confuzia. Substanțele excitante pentru creier precum băuturile carbogazoase sau cofeina trebuie excluse din meniu, în special în a doua parte a zilei. De asemenea, dacă vârstnicul suferă și de incontinență urinară, este nevoie de schimbarea frecventă a scutecelor și așternuturilor de pe pat.

Există multe detalii de care trebuie să se țină cont pentru a acomoda un vârstnic care suferă de demență senilă. Pe lângă toate aceste schimbări ce trebuie realizate în locuință pentru siguranța sa, este nevoie și de compania celor dragi astfel încât să nu se intensifice stările de depresie și anxietate.

Această situație se înrăutățește cu atât mai tare pe măsură ce demența senilă evoluează. Seniorul își poate pierde abilitățile de comunicare definitiv, ceea ce îngreunează îngrijirea acestuia în cadrul familial. Cel mai bun lucru de făcut este să se acționeze dinainte ca boala să ajungă în stadiile sale avansate, prin solicitarea asistenței profesioniste.

Ce soluții există pentru îngrijirea pacienților care suferă de demență senilă?

Pentru că vârstnicii care suferă de demență senilă au nevoie de multă răbdare și atenție din partea celor din jur, o soluție optimă în acest caz o reprezintă cazarea lor într-un cămin de bătrâni care oferă servicii premium. La Affinity Life Care, pachetele noastre medicale presupun îngrijire specializată pentru acești pacienți, atât cât privește medicamentația, cât și stilul de viață potrivit.

În centrele noastre din București, vârstnicii se vor bucura de activități care să le susțină starea de sănătate fizică și mentală și care sunt în general recomandate pentru încetinirea progresului bolii. Mai mult decât atât, aici vor putea fi înconjurați de vârstnici cu probleme similare, astfel încât să dezvolte un sentiment de apartenență la comunitate.

Băile noastre sunt deja prevăzute cu sisteme de siguranță pentru vârstnici, iar supravegherea acestora va fi constantă, astfel încât să nu existe riscul de accidentare. Meniurile pot fi personalizate în funcție de recomandările medicului, iar mesele zilnice pot fi servite la pat în cazul seniorilor care întâmpină diverse dificultăți în deplasare.

De asemenea, contactul cu familia poate fi menținut în mod constant prin intermediul apelurilor video sau programului de vizită. Toți rezidenții locațiilor noastre beneficiază de asistență medicală 24/7 și însoțire la spital în cazul în care este nevoie de investigații mai amănunțite.

Viața unui vârstnic care suferă de demență senilă poate fi îmbunătățită atunci când se acționează din timp. Chiar dacă îngrijirea acestor pacienți este provocatoare, la Affinity Life Care dispunem de toate resursele necesare pentru a le face bătrânețea mai ușoară.

X
Solicită o ofertă