Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Beneficiile tehnologiei pentru bunăstarea mentală a seniorilor

Camin de batrani » Informatii utile » Beneficiile tehnologiei pentru bunăstarea mentală a seniorilor
22 august 2022

Tehnologia ne oferă beneficii indiferent de vârstă, însă viața unui senior poate fi considerabil ușurată prin intermediul acesteia. În cele de mai jos, îți vom prezenta pe scurt cum poate tehnologia să îmbunătățească bunăstarea mentală a vârstnicilor, în mai multe aspecte ale existenței lor.

Beneficiile tehnologiei pentru seniori

Fie că vorbim de viața de zi cu zi, având în vedere comunicarea cu membrii familiei sau de tehnologie medicală, beneficiile utilizării anumitor dispozitive electronice îi pot minimiza stresul unui vârstnic și îi pot asigura un grad mai mare de siguranță. Astfel, atât seniorul, cât și familia sa vor putea profita de facilitățile moderne pe care tehnologia le pune la dispoziție. Iată câteva dintre acestea:

Îmbunătățirea stării de spirit

Atunci când vorbim despre telefoane mobile, tablete și laptopuri conectate la internet, conexiunea cu familia poate fi păstrată zilnic în condiții optime, ceea ce joacă un rol important în păstrarea unei stări de spirit bune pentru un vârstnic. Din păcate, printre bolile bătrâneții se enumeră adeseori depresia, anxietatea și singurătatea cronică, iar unul dintre beneficiile oferite de rețelele de socializare este rămânerea în contact cu cei dragi.
În locațiile noastre, toți vârstnicii beneficiază de acces la internet, astfel încât schimbarea mediului de trai să fie resimțită drept una pozitivă. Cu siguranță orice senior se simte mai liniștit atunci când îi simte în continuare aproape pe cei dragi, chiar și de la distanță. Tocmai pentru că bătrânețea aduce cu sine o anumită stare de fragilitate, astfel de beneficii sunt puternic resimțite și joacă un rol important în îmbunătățirea stării generale de spirit.

Apartenența la un grup social

Tot prin intermediul rețelelor de socializare, un vârstnic poate face parte din diferite comunități unde va găsi oameni de vârste și cu pasiuni similare cu ale sale. De aceea, este util să îți înveți bunicul sau bunica să navigheze pe internet, lucru care poate combate cu succes starea de izolare ce se instalează odată cu înaintarea în vârstă.
Astfel, apartenența la un grup online ce are ca subiect principal, de exemplu, grădinăritul, cititul sau obiectele handmade, îi pot întări sentimentul de apartenență la o comunitate unui vârstnic. Acest lucru îi va îndeplini nevoia de socializare într-o măsură destul de mare, ceea ce contribuie la păstrarea bunăstării sale, cât și la stimularea cognitivă.

Monitorizarea stării de sănătate

Tehnologia de astăzi este suficient de avansată încât să permită consultații medicale de la distanță, din propria locuință a vârstnicului. Astfel, acesta va scăpa de stresul așteptării la coadă sau deplasării până la cea mai apropiată clinică medicală. Desigur, în această categorie se încadrează vârstnicii ale căror simptome nu sunt încă suficient de grave încât să necesite internate sau investigații amănunțite.
Cu toate acestea, pentru a primi un diagnostic pentru problemele sale, este suficient ca vârstnicul să programeze o ședință de consultanță medicală online, în urma căreia va afla mult mai simplu ce are de făcut în continuare. Astfel de ședințe pot ajuta la monitorizarea și evaluarea stării de sănătate ale vârstnicului, în special atunci când acesta urmează deja un tratament recomandat de medicul specialist.

Păstrarea siguranței fizice

Un alt beneficiu al tehnologiei moderne vine sub forma senzorilor portabili bazați pe un accelerometru care detectează căderile sau a senzorilor de fum și temperaturi ridicate, care detectează anomaliile de acest tip în locuință. De asemenea, vârstnicii pot beneficia și de un buton de alarmă, ce poate fi activat pentru a alerta membrii familiei în cazul apariției unei urgențe.
Astfel de aparate se pot dovedi a fi esențiale în păstrarea bunăstării unui senior, iar existența lor îi poate oferi acestuia și un confort psihic, știind că ajutorul este mereu la un buton distanță. Dacă vârstnicul este încă suficient de independent pentru a locui singur, tehnologia poate fi de un real ajutor pentru a preveni orice situație nedorită.

Efectuarea plăților online

Fie că un vârstnic are nevoie să își plătească facturile, să realizeze transferuri de bani sau își dorește să achiziționeze anumite bunuri, acum poate face toate aceste lucruri din confortul propriei locuințe. Utilizarea unor astfel de beneficii ale tehnologiei îl va ajuta pe senior să simtă că face parte în continuare din societate, pe lângă faptul că nu va mai fi nevoit să se deplaseze pentru a efectua plăți fizic.
De asemenea, cu ajutorul tehnologiei, acesta va putea rămâne informat cu privire la știrile globale și va învăța, totodată, cum să se apere de fraudele online. Un vârstnic independent sau care suferă de afecțiuni minore de sănătate poate fi învățat cu ușurință cum să utilizeze mediul online într-un mod benefic, care să îi ușureze stilul de viață.

Beneficiile tehnologiei pentru bunăstarea mentală, dar și fizică a seniorilor sunt numeroase, însă este nevoie ca aceștia să primească informațiile necesare de la membrii familiei pentru a se putea adapta. Atât tehnologia online, cât și tehnologia medicală joacă un rol esențial pentru ca vârstnicii să se poată bucura în continuare de viață.

X
Solicită o ofertă