Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Scleroza laterală amiotrofică (SLA): Cauze, simptome și tratament

Camin de batrani » Boli si afectiuni medicale » Scleroza laterală amiotrofică (SLA): Cauze, simptome și tratament
12 iulie 2022

Scleroza laterală amiotrofică reprezintă un cumul de afecțiuni neurologice progresive, care, la scurt timp după diagnosticare, conduce la deces. Cu toate acestea, boala l-a răpus pe Stephen Hawking abia 50 de ani mai târziu, așa că șansele la viață diferă de la pacient la pacient. Află din articolul nostru care sunt cauzele, simptomele și tratamentul sclerozei laterale amiotrofice.

Ce este scleroza laterală amiotrofică?

Scleroza laterală amiotrofică (SLA) mai este numită și boala „Lou Gehrig”, după numele unui faimos jucător de baseball care a fost diagnosticat cu această afecțiune. SLA constă în distrugerea treptată a celulelor nervoase, iar în prezent există doar tratamente care pot ameliora simptomele și pot încetini evoluția bolii.
Deoarece neuronii sau celulele motorii mor în mod progresiv, stadiul final al bolii este reprezentat de paralizia totală și o scădere a controlului muscular inhibitor. Din această cauză, pacienții vor avea nevoie de asistență permanentă, însă abilitățile lor senzoriale, cognitive și intelectual nu vor fi afectate. Funcțiile creierului care nu au legătură cu abilitățile motorii rămân imune la această neurodegenerare.
În urma diagnosticării, cei mai mulți dintre pacienți trăiesc în jur de 3-5 ani, însă este posibil ca perioada să se extindă și până la 20 de ani după apariția primelor simptome. Un caz celebru în acest sens îl reprezintă fizicianul Stephen Hawking, care a rezistat timp de 55 de ani în pofida șanselor scăzute pe care medicii i le-au oferit.

Care sunt simptomele sclerozei laterale amiotrofice?

Printre cele mai des întâlnite simptome se regăsesc următoarele:

  • căderi sau împiedicări frecvente
  • dificultăți la urcarea sau coborârea scărilor
  • slăbiciune la nivelul membrelor superioare sau inferioare
  • tulburări la înghițire sau vorbire
  • crampe sau spasme la nivelul limbii, umerilor sau brațelor
  • dificultăți în menținerea echilibrului sau a unei posturi corecte a corpului

Odată cu evoluția bolii, complicațiile mai severe includ următoarele

  • paralizii ale mușchilor respiratori, lucru ce poate conduce la insuficiență respiratorie
  • incapacitatea de a vorbi coerent, consecință a paraliziei nervului hipoglos răspunzător de mișcările limbii
  • deshidratare și malnutriție din cauza distrugerii mușchilor care controlează procesul de înghițire
  • pneumonie
  • tulburări de memorie
  • incapacitatea de a lua decizii, ceea ce contribuie la instalarea demenței

Diagnosticul de scleroză laterală amiotrofică este greu de pus în fazele incipiente deoarece simptomele pot corespunde cu ale altor afecțiuni precum: infecția cu HIV, scleroza multiplă, poliomielita, boala Lyme și altele. Un specialist poate pune acest diagnostic în urma investigațiilor precum: electromiogramă, imagistică prin rezonanță magnetică, coprocultură, puncție lombară sau biopsie musculară.

Care sunt cauzele declanșării sclerozei laterale amiotrofice?

Într-un procent scăzut de cazuri, SLA este o boală ereditară. În cea mai mare parte, cauzele declanșării acestei boli rămân necunoscute, însă au fost identificați anumiți factori de risc ce joacă un rol important.
Iată câțiva dintre aceștia:

  • anumite boli autoimune
  • fumatul
  • sexul (bărbații cu vârsta sub 65 de ani prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi)
  • vârsta (persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani prezintă un risc ridicat în declanșarea bolii)
  • expunerea la anumite substanțe chimice
  • infecțiile virale
  • leziunile puternice în zona capului

Care este tratamentul pentru scleroza laterală amiotrofică?

Deoarece cauzele exacte ale apariției bolii nu sunt cunoscute încă, nu poate fi identificat nici un tratament „permanent” pentru scleroza laterală amiotrofică. Există, în schimb, anumite medicamente și tipuri de terapii care pot fi de folos în ameliorarea simptomelor și încetinirea evoluției bolii.
Printre acestea se enumeră kinetoterapia cu exerciții de intensitate moderată și terapia ocupațională, care ajută la menținerea mobilității pacientului și, implicit, la independența acestuia. În centrele Affinity Life Care aceste două facilități sunt incluse în pachetele pe care le oferim rezidenților în funcție de nevoile acestora. Echipa de profesioniști care se află la dispoziția lor 24/7 va oferi asistență în tot ceea ce privește folosirea cârjelor sau scaunelor cu rotile, obiecte indispensabile în stadiile avansate ale bolii.
Tratamentul paliativ recomandat de medicul specialist poate include și medicamente de tipul imunosupresivelor, neurotroficelor sau antispasticelor, schemă ce va fi urmată de către pacient sub atenta supraveghere a personalului nostru.
Persoanelor care suferă de scleroză laterală amfiotrofică li se recomandă o alimentație care să conțină alimente solide precum piureurile și un consum adecvat de lichide. La Affinity Life Care, meniurile servite zilnic pot fi personalizate, iar rezidenții care întâmpină dificultăți în deplasare sau la înghițire pot fi asistați special în camera de cămin.
Pentru a facilita comunicarea scrisă și verbală, suferinzilor de SLA li se recomandă utilizarea tăblițelor cu literele alfabetului sau a computerelor dotate cu tastatură comandată prin mișcări oculare.
Deși niciunul dintre acești factori nu poate garanta stoparea evoluției bolii, calitatea vieții pacienților poate fi îmbunătățită cu ajutorul asistenței de specialitate.

Scleroza laterală amiotrofică face parte din categoria afecțiunilor neurologice progresive ale căror cauză de apariție nu este cunoscută, iar tratamentul cunoscut în prezent este doar de natură paliativă. Dacă un vârstnic drag din viața ta suferă de această afecțiune, oferă-i îngrijirea de care are nevoie la rețeaua de cămine Affinity Life Care din București!

X
Solicită o ofertă