Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Pericolele delirului și a confuziei la vârstnici

Camin de batrani » Boli si afectiuni medicale » Pericolele delirului și a confuziei la vârstnici
22 august 2022

Simptomele precum confuzia sau delirul pot face parte din procesul degenerativ al creierului odată cu înaintarea în vârstă, însă, în funcție de gravitatea situației, trebuie luate măsuri pentru ca sănătatea seniorilor să nu fie pusă în pericol. Află din articolul nostru ce presupun aceste simptome, care sunt cauzele și cum poți avea grijă de un vârstnic care le manifestă.

Ce este delirul sau confuzia?

Starea de confuzie sau delir se instalează brusc la vârstnici și prezintă, la rândul lor, simptome precum: gândire dezorganizată, incapacitatea de a lua decizii sau de a se orienta în propriul spațiu la fel precum înainte sau confuzie cu privire la evenimente ce au avut loc în trecutul apropiat sau îndepărtat.
Cauzele declanșării acestor stări pot avea la bază traumatisme cerebrale, infecții sau instalarea demenței. De asemenea, infecțiile urinare, constipația sau deshidratarea pot conduce la apariția stării de confuzie sau delir.
Spre deosebire de bolile degenerative ale creierului, delirul sau confuzia pot fi tratate în urma unei consultații la medicul specialist. În general, astfel de stări se înrăutățesc atunci când vârstnicii sunt lăsați singuri, ceea ce lasă loc apariției iritabilității sau chiar agresivității.

Cum se manifestă starea de confuzie sau delir?

Caracteristicile principale ale stării de confuzie sau delir implică pierderi de memorie bruște sau chiar apariția halucinațiilor și ideilor paranoide. Drept exemplu, un vârstnic cu aceste simptome poate crede că părinții săi urmează să-l viziteze, chiar dacă aceștia au încetat din viață.
Totodată, starea de confuzie poate fi reprezentată prin mișcări continue, deplasări dintr-o parte în alta, fără a avea un scop clar în minte. Această stare de neliniște corporală poate veni însoțită de tulburări de atenție și gândire sau concentrare, adică uitarea motivului pentru care au intrat într-o cameră, de exemplu.
Este important ca astfel de manifestări bruște să nu fie ignorate, deoarece, netratate, pot conduce la degenerarea permanentă a funcțiilor cognitive.

Cum poate fi tratată starea de confuzie sau delir?

Nu este recomandat să se utilizeze tratamente medicamentoase în astfel de cazuri, deoarece acestea pot înrăutăți simptomele deja existente. În schimb, este necesară identificarea cauzelor care au declanșat starea de confuzie sau delir. Dacă este vorba despre infecții urinare sau respiratorii, atunci medicul poate decide un plan de tratament. Același lucru se aplică și în cazul insomniilor sau tulburărilor de somn în general. Medicamentele pot trata doar simptomele anumitor afecțiuni, pe când schimbările în stilul de viață al vârstnicului sunt cele care pot face cu adevărat diferența.
Astfel, este important ca acesta să fie hrănit corespunzător și să se bucure de grija și atenția membrilor familiei ori de câte ori are nevoie. Tocmai pentru că starea de confuzie sau delir, odată instalată, îi va reduce din independență, un senior aflat într-o astfel de situație are nevoie de supraveghere permanentă pentru ca viața sa să nu fie pusă în pericol.

Cum poți îngriji un senior care suferă de confuzie sau delir?

Tocmai pentru că manifestările confuziei sau delirului apar brusc, iar cauzele nu pot fi identificate imediat, este nevoie de multă răbdare și dedicare pentru a restabili bunăstarea vârstnicului în cauză. Cel mai important lucru în acest caz este ca el să se bucure de un mediu sigur, în care nevoile sale sunt ascultate și îndeplinite.
Cu toate acestea, este dificil pentru multe familii să se preocupe constant de astfel de nevoi sau poate unele situații necesită implicarea unei echipe de profesioniști și integrarea vârstnicului într-un mediu diferit, propice dezvoltării sale.
O soluție pentru asemenea situații o reprezintă cazarea într-un cămin de bătrâni privat, unde personalul cu experiență este pregătit să facă față stărilor de confuzie sau delir care apar uneori la vârsta bătrâneții. Aici, seniorul va beneficia de terapie ocupațională și alte activități menite să-i stimuleze activitatea cognitivă.
Funcțiile memoriei pot fi restabilite, iar confuzia poate fi ameliorată în timp, prin intermediul psihoterapiei și a stării de siguranță pe care un cămin privat de bătrâni o oferă.
De asemenea, aici vor putea fi depistate cauzele reale pentru instalarea stării de confuzie și delir, iar afecțiunile respective vor putea fi tratate sub atenta supraveghere a personalului specializat. Nu în ultimul rând, meniul zilnic al vârstnicului va fi ținut sub control, iar dieta sa poate fi personalizată în funcție de recomandările unui nutriționist.

Toate aceste schimbări în mediul și stilul de viață al unui senior care suferă de confuzie sau delir joacă un rol important în ameliorarea simptomelor sale. Este periculos ca aceste simptome să fie ignorate, deoarece pot fi declanșate alte boli ale bătrâneții precum demența, depresia sau multe altele.
Pune sănătatea seniorului drag din viața ta pe primul loc și programează o vizită la medicul specialist imediat după ce observi apariția simptomelor prezentate în articolul nostru.

X
Solicită o ofertă