Viața cu glaucom: Cauze, simptome și opțiuni de tratament
Știm despre glaucom că are drept consecință pierderea totală a vederii. Această afecțiune afectează ambii ochi și poate apărea atât la copii, cât și la persoanele trecute de vârsta de 40 de ani. În acest articol vom vorbi mai pe larg despre definiția glaucomului, cât și despre cauzele și factorii de risc ce pot conduce la declanșarea sa. Totodată, vom expune și metodele de tratament cunoscute în prezent pentru menținerea vederii pacientului.
Ce este glaucomul și câte tipuri există?
Glaucomul este, de fapt, o serie de afecțiuni ce au la bază distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, acestea fiind responsabile de transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Îngustarea treptată a câmpului vizual poate conduce spre orbire. În prezent, au fost identificate două tipuri principale de glaucom: cu unghi deschis și cu unghi închis.
- Glaucomul cu unghi deschis, numit și cronic, este cel mai frecvent tip de glaucom și se manifestă fără simptome, având o evoluție lentă. Din această cauză, este dificil de depistat, iar vederea poate suferi daune ireversibile înainte de apariția oricăror alte simptome.
- Glaucomul cu unghi închis, numit și acut, apare atunci când umorul apos este blocat brusc, iar lichidul se acumulează rapid, cauzând o presiune severă și dureroasă. Apariția acestor simptome reprezintă o urgență medicală, mai ales când sunt însoțite de greață sau vedere încețoșată.
Mai există alte trei tipuri de glaucom: congenital, secundar sau glaucom cu tensiune normală.
- Glaucomul congenital reprezintă moștenirea încă din naștere a acestei afecțiuni și se manifestă prin lăcrimare excesivă sau sensibilitate la lumină.
- Glaucomul secundar apare, în general, drept consecință a unor leziuni sau afecțiuni oculare precum cataracta. Anumite medicamente sau intervenții la ochi pot cauza, de asemenea, acest tip de glaucom.
- Glaucomul cu tensiune normală se poate manifesta și atunci când nu există presiune oculară mare, iar cauza apariției acestuia nu este cunoscută. Se manifestă prin sensibilitate extremă sau lipsa fluxului sangvin spre nervul optic.
Care sunt simptomele glaucomului?
Printre simptomele glaucomului se enumeră: durerea de mare intensitate la nivelul ochilor, înroșirea ochilor, vederea încețoșată, halouri sau curcubeie în jurul luminilor, dureri de cap, stări de vomă și îngustarea câmpului vizual (vedere în tunel).
Cu toate acestea, majoritatea simptomelor se manifestă atunci când afecțiunea ajunge deja într-un stadiu avansat, așa că este recomandat să efectuezi un control oftalmologic la intervale regulate de timp.
Care sunt cauzele?
În cazul glaucomului primar, cauza nu a fost încă identificată. Glaucomul secundar poate fi, însă, cauzat de boli precum diabet, hipotiroidism, cataractă sau tumori. Există anumiți factori de risc ce pot contribui totuși la declanșarea glaucomului. Printre aceștia se regăsesc:
- vârsta înaintată (persoanele trecute de 60 de ani)
- ereditatea în familie;
- leziuni sau afecțiuni oculare;
- miopia severă;
- administrarea de corticosteroizi;
- hipertensiunea arterială.
În ce constă tratamentul pentru glaucom?
După ce un pacient a fost diagnosticat cu glaucom în urma investigațiilor precum: măsurarea presiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi, teste imagistice, testarea câmpului vizual, măsurarea grosimii corneei sau verificarea unghiului de drenaj, există anumite posibilități de tratament.
Printre acestea se enumeră picăturile de ochi ce vor fi prescrise de medicul oftalmolog în fața inițială. Scopul lor este reducerea producției de umor apos sau îmbunătățirea scurgerii acestui lichid. Cu toate acestea, în funcție de substanțele conținute de picături, pot exista efecte adverse precum usturimea oculară, durerile de cap, modificarea culorii ochilor sau înroșirea ochilor.
O altă modalitate de tratament pentru glaucom o reprezintă intervenția chirurgicală, în cazul în care medicamente prescrise de specialist nu oferă rezultatele dorite. Această intervenție are rolul de a reduce presiunea intraoculară și poate fi realizată prin trabeculoplastie (laser), operație de filtrare sau implant, un procedeu cel mai des întâlnit în cazul copiilor.
Cum poate fi prevenit?
Din moment ce cauza exactă a apariției glaucomului primar nu a fost încă identificată, nu există măsuri de prevenție, ci doar câteva recomandări pentru îmbunătățirea stilului de viață ce pot contribui la păstrarea sănătății ochilor.
Printre acestea se află:
- Menținerea unei diete sănătoase, bogată în vitaminele C, E și A, cât și zinc, seleniu sau cupru;
- Efectuarea exercițiilor fizice, care pot fi de folos pentru diminuarea presiunii intraoculare;
- Menținerea poziției capului ridicat la un unghi de 20 de grade în timpul somnului;
- Eliminarea stresului prin diverse tehnici de relaxare precum meditația zilnică
- Consumarea lichidelor într-un fel moderat deoarece consumul rapid al unei cantități mari de lichide poate conduce către creșterea presiunii intraoculare.
Aceste recomandări pot fi propuse și de către medicul specialist pentru menținerea sub control a simptomelor deja existente, însă nu reprezintă factori care pot opri declanșarea afecțiunii în sine.
Protejează-ți sănătatea și efectuează controale oftalmologice regulate chiar și atunci când nu ai simptome puternice.