5 mituri frecvente despre bătrânețe
În prezent, există din păcate multe mituri despre bătrânețe care fac această perioadă a vieții să pară indezirabilă și lipsită de fericire. Lucrurile nu stau chiar astfel, deoarece niciun vârstnic nu este precum altul, iar experiența de viață a fiecăruia face diferența. În acest articol vom demitiza câteva dintre aceste credințe false despre bătrânețe.
5 mituri frecvente despre bătrânețe
1. A fi senior înseamnă a fi bolnav
Poate unul dintre cele mai des vehiculate mituri despre bătrânețe este faptul că atunci când depășești o anumită vârstă, bolile bătrâneții nu vor întârzia să apară. Există o mare diferență între procesul natural de îmbătrânire și predispozițiile pe care un număr mare de oameni le au spre a dezvolta anumite boli și afecțiuni precum Alzheimer, demență sau diabet.
Factorii interni, precum genele, cât și cei externi, precum poluarea, consumul de tutun și alcool în exces, dar și factorii de risc din spațiul profesional sunt cei care sunt răspunzători pentru declanșarea anumitor boli. Atunci când te îngrijești din timp de sănătatea ta fizică și psihică, este perfect posibil să ai parte de o bătrânețe ușoară și fericită.
2. Vârstnicii au nevoie de mai mult somn
Chiar dacă, în aparență, persoanele în vârstă petrec mai mult timp în casă dormind, nu este adevărat faptul că au nevoie de mai multe ore de somn. Pe tot parcursul vieții noastre, media de somn recomandată de specialiști este între 7 și 9 ore, iar acest lucru nu se schimbă nici în urma pensionării.
Deși anumiți seniori pot întâmpina probleme în cazul somnului, suferind chiar de insomnii sau având frecvent coșmaruri, aceste lucruri pot reprezenta cel mult simptome ale anumitor afecțiuni deja existente. Oboseala constantă nu este o caracteristică a îmbătrânii în sine, ci un semnal de alarmă care necesită investigații ulterioare.
3. Seniorii nu mai pot învăța lucruri noi
Stimularea cognitivă este un aspect important în viața tuturor oamenilor, indiferent de vârsta pe care o au. Sănătatea psihică trebuie menținută pe tot parcursul existenței prin activități care să ne creeze o stare de bine și să ne ajute să ne dezvoltăm în continuare. Creierul nu își pierde această abilitate odată cu înaintarea în vârstă, însă ține de noi să îl păstrăm activ.
De aceea, la Affinity Life Care punem accentul într-o măsură foarte mare pe stimularea cognitivă, oferind servicii ce includ terapia ocupațională, excursii în natură sau seri de socializare între rezidenții noștri. Astfel de activități stimulează memoria și sănătatea creierului, ceea ce crește totodată și abilitatea de a deprinde lucruri noi.
4. Exercițiile fizice trebuie evitate
Pentru că bătrânețea aduce cu sine fragilitatea fizică, mulți oameni consideră că exercițiile fizice trebuie evitate pentru a reduce riscul de accidentare a vârstnicilor. Acest lucru nu este însă adevărat. Un stil de viață complet inactiv poate cauza mai multe probleme decât menținerea unui program echilibrat, în care să fie incluse și diferite activități care să pună organismul în mișcare.
De exemplu, exercițiile de tip Kegel sunt foarte utile pentru prevenirea incontinenței urinare la vârstnici. Același lucru se aplică și ședințelor de gimnastică în piscină special dedicate seniorilor. Este important ca astfel de exerciții fizice să fie supravegheate de un specialist – tocmai de aceea sunt incluse și ele în serviciile pe care le oferim la Affinity Domenii Plaza.
5. Bătrânețea aduce cu sine depresia
Există mulți factori ce pot genera o stare de depresie la bătrânețe, însă procesul de îmbătrânire în sine nu este unul dintre ei. Fie că e vorba de lipsa activităților profesionale în urma pensionării sau pierderea partenerului de viață, depresia apare în mod individual din cauza unor factori declanșatori ce diferă de la persoană la persoană.
Singurătatea cronică este, într-adevăr, o problemă des întâlnită la bătrâni. Atunci când mediul în care locuiesc este controlat însă, simptomele se vor ameliora în timp, iar aceștia își pot recăpăta optimismul față de viață. Dacă vârstnicul se simte în continuare apreciat de membrii familiei, iar activitățile sale zilnice sunt variate și cuprind și părăsirea locuinței pentru scurte plimbări în natură, starea sănătății sale psihice va fi categoric îmbunătățită.
Atunci când nu mai poți face față nevoilor seniorului drag din viața ta, este important să accepți acest lucru din timp și să cauți soluții care să-l ajute să își recapete buna dispoziție. Chiar dacă îmbătrânirea în sine nu trebuie să reprezinte un obstacol în calea fericirii, vulnerabilitatea resimțită după o anumită vârstă poate cauza ușoare dereglări care îi vor impacta tot restul existenței.
Dacă observi stări de anxietate și depresie la bunicul sau bunica ta, cât și alte comportamente neobișnuite, este important să iei măsuri pentru a putea preveni declanșarea anumitor afecțiuni sau pentru a ameliora simptomele deja existente din cadrul diagnosticului primit. Bătrânețea poate fi, în mod categoric, o perioadă la fel de înfloritoare ca restul etapelor vieții – diferența constă în îngrijirea pe care fiecare vârstnic în parte o primește.