Ce este kinetoterapia? Tot ce trebuie să știi despre acest tratament la bătrâni!
Exercițiile de kinetoterapie au rol benefic și sunt foarte importante pentru starea de sănătate a seniorilor. Te invităm să citești în acest articol informații despre ce este kinetoterapia, prin ce se diferențiază aceasta de fizioterapie și care sunt tipurile de kinetoterapie care se pot efectua în cazul vârstnicilor.
Cuprins:
- Ce este kinetoterapia? Tot ce trebuie să știi despre acest tratament la bătrâni!
- Ce este kinetoterapia?
- Kinetoterapie vs. fizioterapie
- Kinetoterapia la vârstnici: pentru ce afecțiuni este recomandată?
- Afecțiuni ortopedice
- Boli reumatologice
- Afecțiuni neurologice
- Deficiențe la nivelul coloanei vertebrale
- Alte afecțiuni
- Kinetoterapia la bătrâni: cum decurg ședințele?
- Kinetoterapia profilactică
- Kinetoterapia de recuperare
- Kinetoterapia curativă
- Beneficii pe care le oferă kinetoterapia
Ce este kinetoterapia?
Aceasta se mai numește și „kinetoterapie medicală” ori „chineziterapie” și îmbină aspecte din știință și din terapie, deoarece este o terapie prin mișcare, potrivit semnificației denumirii.
Partea de terapie implică punerea în aplicare a unor programe de recuperare medicală sub formă de fizioterapie asistată. În această parte de kinetoterapie, exercițiile care se fac sunt pentru creșterea motricității sau a nivelului funcțional, atunci când există unele afecțiuni.
În ceea ce privește partea de știință, kinetoterapia este inclusă în medicina fizică și se focalizează pe legăturile dintre neuroni, musculatură și articulații, tot cu scopul de a asigura activitățile motrice care sunt considerate normale.
Pentru alcătuirea programelor de kinetoterapie se ține cont de mai multe aspecte în legătură cu pacientul:
- Vârsta;
- Constituția;
- Afecțiunile, dacă există, și stadiul lor;
- Gradul de sedentarism;
- Stilul de viață.
Structura programelor se bazează pe efectuarea unor mișcări de recuperare din sfera medicală ce contribuie la îmbunătățirea funcțiilor afectate sau reduse ale corpului.
Fiecărui vârstnic este atribuit un kinetoterapeut care se va ocupa personal să efectueze exercițiile recomandate și îi va oferi suport și consiliere pe tot parcursul programului. Pentru unele exerciții se utilizează accesorii, de exemplu, mingea medicinală, elastic, semisfera Bosu, mingea de yoga.
Kinetoterapie vs. fizioterapie
Pentru a înțelege mai bine aspectele dintre kinetoterapie vs fizioterapie, este important să parcurgem caracteristicile celor două. Cu toate că sunt cu ușurință confundate, deoarece au multe elemente comune, există o diferență majoră.
Kinetoterapia constă în combinarea exercițiilor fizice cu masajul în scop terapeutic, iar fizioterapia presupune utilizarea unor agenți fizici. Medicul care este axat pe recuperare și specialistul sau echipa de specialiști responsabili de kinetoterapie și fizioterapie sunt cei care stabilesc programul de recuperare, în funcție de particularitățile pacientului.
Kinetoterapia la vârstnici: pentru ce afecțiuni este recomandată?
Kinetoterapia este utilă în orice situație în care apar dificultăți de mișcare ce limitează modul în care persoana își desfășoară activitățile de zi cu zi. Programele de kinetoterapie la bătrâni au avantajele de a contribui la recuperarea motrică a acestora.
Iată care sunt cazurile în care specialiștii recomandă exerciții de kinetoterapie și gimnastică pentru seniori:
Afecțiuni ortopedice
Exercițiile de kinetoterapie la vârstnici au rol în următoarele situații de recuperare:
- În cea de după perioadele de imobilizare, de exemplu, în caz de entorse, luxații, fracturi;
- În cea postoperatorie, adică în urma intervențiilor chirurgicale de natură ortopedică.
Boli reumatologice
Pacienții care se confruntă cu boli reumatologice pot urma un program de recuperare prin exerciții de kinetoterapie: poliartrită reumatoidă, hernie de disc, spondilită ankilopoietică, artroză, gonartroză, periartrită scapulo-humerală, discopatii, lombosciatică.
Afecțiuni neurologice
Printre cele în cazul cărora se recomandă exerciții de kinetoterapie se află: boala Parkinson, distrofii musculare (de pildă, atrofie ori hipotrofie la nivel muscular), pareze, paralizii (cum sunt paraplegia, tetraplegia, pareza facială).
Deficiențe la nivelul coloanei vertebrale
Vârstnicii care au fost diagnosticați cu deficiențe ale coloanei vertebrale pot urma programe de recuperare prin kinetoterapie: alterare a posturii, cifoză, cifoscolioze, lordoze.
Alte afecțiuni
Pot beneficia de kinetoterapie și persoanele care au alte afecțiuni, de exemplu: endocrino-metabolice, cardiovasculare, leziuni musculare, afecțiuni la nivelul aparatului respirator, tulburări de statică ale membrelor inferioare, depresie, oboseală, stres de tip cronic.
Exercițiile de kinetoterapie se pot efectua fie la domiciliu, fie în cadrul unui cămin care asigură astfel de servicii, cum sunt căminele Affinity situate în diverse locații din București.
Kinetoterapia la bătrâni: cum decurg ședințele?
Persoanele în vârstă pot face exerciții de kinetoterapie la domiciliu sau în cadrul unui cămin, prețurile fiind accesibile. Modul în care decurg ședințele depinde de tipul de kinetoterapie pentru seniori: profilactică, de recuperare sau curativă, aceasta din urmă fiind o combinație între celelalte.
Kinetoterapia profilactică
Această procedură este naturală, lipsită de efecte secundare nedorite. Kinetoterapia profilactică se axează pe modalitățile de îmbunătățire a sănătății fizice, dar și psihice a pacientului și acționează în vederea creșterii capacității de efort fizic, precum și de natură psihică.
Procedura de acest tip se utilizează și pentru ca afecțiunile severe să nu ajungă în stadiul cronic sau pentru a se evita posibilele complicații și consecințe nedorite. Aceasta presupune exerciții fizice pentru persoane în vârstă, masaj de tip medical și tehnici specifice pentru relaxare.
Obiectivele ședințelor sunt următoarele:
- Dobândirea unui nivel mai crescut al tonusului muscular sau pentru a deveni optim;
- Îmbunătățirea posturii corporale și a coordonării mișcărilor;
- Pierderea în greutate și menținerea numărului de kilograme adecvat;
- Inducerea relaxării, fapt ce are rol benefic asupra întregului organism, inclusiv la nivel psihic, prin stimularea producerii endorfinelor;
- Prevenirea dezvoltării unor afecțiuni precum cele reumatice, respiratorii, cardiovasculare, oncologice, locomotorii.
Kinetoterapia de recuperare
Exercițiile specifice acestei metode se efectuează pentru a restabili funcțiile care s-au diminuat după ce organismul a trecut prin traumatisme sau afecțiuni. Ele fac parte din categoria gimnasticii de recuperare.
De exemplu, în cazul unui traumatism la mână, se fac exerciții de kinetoterapie pentru mână, în care mușchii afectați sunt antrenați cu scopul de a își putea relua măcar în mod parțial funcțiile.
Kinetoterapia curativă
Aceasta include elemente de la cea profilactică și de la cea de recuperare. Procedurile specifice kinetoterapiei curative se axează deopotrivă pe refacerea funcțiilor care sunt afectate și pe menținerea sănătății sau pentru a se evita evoluția afecțiunilor din stadiul acut în cel cronic.
Gradul și frecvența exercițiilor de kinetoterapie sunt adaptate în funcție de capacitățile clinico-funcționale ale fiecărui pacient. Specialiștii ajustează programul pentru a crește treptat și în condiții sigure efortul pe care îl depun seniorii, iar starea lor este ținută în permanență sub supraveghere. De pildă, li se măsoară frecvent pulsul și tensiunea arterială.
Ședințele de kinetoterapie vizează în principal redobândirea echilibrului necesar deplasării pe propriile picioare și a capacității de a efectua gesturi firești și activități de zi cu zi, precum autoservirea, utilizarea toaletei, deplasarea.
Beneficii pe care le oferă kinetoterapia
Kinetoterapia are efecte benefice atât asupra fizicului, întrucât exercițiile fizice îmbunătățesc condiția corpului, cât și asupra psihicului, deoarece contribuie la relaxare datorită masajului.
Deoarece multe persoane în vârstă se confruntă cu dificultăți de mobilitate articulară, scăderea forței musculare și a rezistenței generale, prin kinetoterapie, aceste aspecte se pot optimiza.
Iată care sunt unele dintre cele mai importante beneficii pe care le oferă programele de kinetoterapie:
- Contribuie la menținerea stării de sănătate fizice și a echilibrului psihic;
- Sporesc nivelul mobilității, al forței și al tonusului muscular;
- Au rol în recuperarea corpului în urma traumatismelor și a afecțiunilor precum artrită sau osteoporoză, ori în urma unui accident vascular cerebral (AVC);
- Recuperarea dexterității și funcționalității articulare, osoase și musculare;
- Ajută la reducerea riscului de căderi și accidentări, prin îmbunătățirea coordonării, ameliorarea tulburărilor de echilibru și corectarea deviațiilor aparatului locomotor;
În concluzie, am detaliat ce este kinetoterapia și ce presupune în general această metodă de terapie. Vezi ce oferim și adu-i pe seniorii din familia ta în căminul de bătrâni Affinity, unde pot beneficia de programe de kinetoterapie pliate pe necesitățile lor!
Surse de informare:
- “Kinesiotherapist.” ExploreHealthCareers.org, 14 July 2017, explorehealthcareers.org/career/sports-medicine/kinesiotherapist, accesat la data de 25 noiembrie 2022;
- K;, Savić. “[Kinesitherapy: One of the Most Important Aspects of Medical Rehabilitation].” Medicinski Pregled, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16673857, accesat la data de 25 noiembrie 2022.