Riscul de cădere la vârstnici: cauze și cum îl putem preveni
Printre cele mai frecvente afecțiuni ale bătrâneții se enumeră bolile musculo-osteo-articulare, cardiace sau neuro-psihice care pot conduce la căderi frecvente în rândurile seniorilor. Aceste căderi pot avea urmări grave precum fracturi de diferite feluri sau chiar decesul prin accidentare. Descoperă din articolul nostru cum poți minimiza riscul de cădere pentru a prelungi viața seniorului drag din familia ta.
Care sunt cauzele căderilor la vârstnici?
Pe lângă declanșarea unor boli acute precum cele menționate anterior, există și alți factori externi sau interni care pot conduce la căderi frecvente. Dintre aceștia, cei mai des întâlniți sunt: consumul de alcool, carențele nutriționale, efectele administrării anumitor tratamente medicamentoase (hipnotice, sedative, diuretice, etc.) sau implanturile de proteze și dispozitive.
De asemenea, dacă este vorba despre căderi în interiorul propriei locuințe, iluminarea neadecvată sau spațiile mici supraîncărcate de mobilier pot fi factori externi care le favorizează. Podelele alunecoase sau dispozitivele pentru deplasare defecte pot conduce la accidentări grave, așa că ocupă-te de aceste nevoi ale bunicului sau bunicii tale din timp.
În special în cazul persoanelor de peste 65 de ani care suferă deja de incontinență urinară sau dificultăți cognitive și senzoriale, riscul de cădere va crește proporțional. Anumite simptome pot fi observate din timp: atitudine necorespunzătoare față de propriul stil de viață, stări febrile, perioade de dezorientare. Toate acestea pot fi semne pentru declanșarea unor boli precum demența, depresia sau Alzhmeier, însă este nevoie de un consult de specialitate pentru a obține un diagnostic.
Ce riscuri sunt implicate în căderile frecvente?
Pe lângă posibilele fracturi ce pot apărea, astfel de accidente au și un puternic impact psihic asupra seniorilor. Sentimentul de neputință se instalează rapid, ceea ce acutizează starea de tristețe sau izolare care apare deseori odată cu pensionarea. Prin prisma traumatismelor deseori cauzate de căderi, vârstnicii vor fi din ce în ce mai puțin capabili să realizeze singuri activități casnice care înainte nu le puneau probleme.
Limitarea mișcării va conduce către scăderea masei musculare și izolare socială, ceea ce poate avea ca efect instalarea singurătății cronice. Prin urmare, indiferent de factorii care le-au influențat, căderile frecvente pot cauza mai departe apariția altor afecțiuni care incapacitează fizic și psihic persoanele suferinde. De aceea, este important să iei măsurile necesare din timp.
Cum pot fi prevenite accidentele prin cădere?
Există, totuși, câteva măsuri ce pot fi luate pentru a ușura viața seniorilor și a scădea riscul de accidentare prin cădere. În primul rând, trebuie avute în vedere riscurile ambientale din propria sa locuință, în special dacă vârstnicul locuiește singur. Calea de acces spre baie trebuie eliberată, iar încăperea poate fi dotată cu mânere pentru sprijin. De asemenea, încălțămintea pe care o poartă trebuie adaptată la nevoile sale pentru a evita riscul de alunecare.
În cazul în care are nevoie de dispozitive de deplasare, asigură-te că acestea îi sunt la îndemână și sunt mereu în stare bună de funcționare. Ochelarii de vedere sau aparatul auditiv se pot dovedi necesare pentru o deplasare mai sigură în spațiul din jur. Aceste nevoi pot fi testate prin intermediul unui consult de specialitate.
Alte lucruri pe care le poți face pentru a preveni riscul de accidentare prin cădere sunt: evaluarea medicamentației din schema de tratament, oferirea sprijinului în deplasare ori de câte ori este nevoie și controlul asupra modului de deplasare al vârstnicului. Dacă acesta a întâmpinat căderi frecvente în ultima perioadă, poate fi un semn că deplasarea pe cont propriu în diverse locuri nu mai este sigură.
Ce alte soluții există pentru prevenirea căderilor?
Dacă timpul nu îți permite să oferi sprijinul necesar vârstnicilor din familie, cel mai potrivit lucru pe care îl poți face este să le încredințezi siguranța și sănătatea unei echipe de profesioniști. Disponibilitatea pentru asistare în orice situație care are în vedere afecțiunile bătrâneții poate face diferența dintre viață și moarte deseori și, pe un plan mai puțin fatal, le poate îmbunătăți tonusul și reda pofta de viață seniorilor.
Cei care suferă de anumite afecțiuni ale funcțiilor locomotorii sau au fost deja diagnosticați cu o boală a bătrâneții vor avea nevoie de susținere fizică și psihică în permanență. Dacă acest sprijin le este acordat din timp, viața lor poate fi prelungită și înfrumusețată prin integrarea într-o comunitate care să le satisfacă atât nevoile medicale, cât și pe cele sociale și emoționale.
Așadar, îți recomandăm să iei în calcul serviciile noastre, care se adresează atât vârstnicilor dependenți, cât și celor semi-independenți din punct de vedere al deplasării. La Affinity Life Care aceștia vor fi tratați cu empatie, iar grijile lor zilnice se vor împuțina considerabil. Mai ales dacă vârstnicul trece printr-o perioadă de recuperare în urma unei intervenții chirurgicale sau a unui traumatism suferit, echipa noastră poate oferi asistență medicală 24/7 pentru a-i asigura o stare optimă de sănătate.
Ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit și nu amâna deciziile care pot salva viața vârstnicului din viața ta. Accidentările cauzate de căderi frecvente nu sunt un lucru pe care să-l treci cu vederea, așa că ocupă-te din timp pentru a lua toate măsurile necesare.