Ateroscleroza: cauze, simptome și tratament pentru vârstnici
În acest articol, vom vorbi despre deosebirea dintre ateroscleroză și arterioscleroză, cât și despre efectele devastatoare pe care aceste afecțiuni le pot avea asupra organismului în cazul vârstnicilor. Mai mult decât atât, citește în continuare pentru a descoperi cauzele, simptomele și metodele de tratament descoperite până în prezent pentru ateroscleroză.
Ateroscleroză vs. arterioscleroză – Care este diferența?
Uneori, cei doi termeni sunt interșanjabili. Ambele afecțiuni sunt asociate cu înaintarea în vârstă și pot avea grave consecințe dacă simptomele nu sunt tratate. Ateroscleroza are drept rezultat întărirea arterelor și este considerată o problemă cardiacă. Arterioscleroza reprezintă, de fapt, o serie de afecțiuni care au drept rezultat rigidizarea pereților arterelor, iar ateroscleroza este un tip specific al acestei afecțiuni.
Atunci când se acumulează o cantitate mare de grăsimi, colesterol sau alte substanțe în interiorul pereților arteriali, fluxul sangvin este împiedicat. Astfel, oxigenul și substanțele nutritive nu mai ajung în mod corespunzător de la inimă către restul organismului. Drept urmare, pot apărea cheaguri de sânge. Trăsătura de bază a aterosclerozei este faptul că aceasta se manifestă cu precădere la nivelul vaselor de sânge elastice, precum aorta, carotidele sau arterele cerebrale.
Care sunt cauzele aterosclerozei?
Cauza principală a declanșării acestei afecțiuni este un nivel crescut al colesterolului în organism. De asemenea, procesul natural de îmbătrânire are drept consecință încetinirea fluxului sangvin, pentru care inima și vasele de sânge trebuie să depună un efort mult mai mare în ceea ce privește circulația. Placa de aterom, adică resturile de colesterol întărite, se poate forma și astfel.
Pe lângă aceste două aspecte, există și posibilitatea ca ateroscleroza să fie declanșată de alte afecțiuni precum lupul sau artrita, care au drept manifestare inflamațiile arteriale. Printre factorii de risc se enumeră obezitatea, diabetul de tip II, excesul consumului de alcool, hipertensiunea arterială, sedentarismul, fumatul, stresul și ereditatea. Alimentația sănătoasă reprezintă de asemenea una dintre cauzele principale ale declanșării aterosclerozei.
Cum se manifestă ateroscleroza?
Printre simptomele principale ale aterosclerozei se enumeră următoarele:
- dureri toracice;
- dureri în zona membrelor sau orice altă zonă unde există o arteră blocată;
- dificultăți în respirație;
- oboseală;
- stare de confuzie;
- slăbiciune musculară.
Datorită faptului că afecțiunea evoluează în timp, multe dintre simptome se pot manifesta abia după câțiva ani de la declanșarea aterosclerozei. Dacă pacientul este într-o stare gravă, ateroscleroza poate conduce inclusiv la declanșarea unui atac de cord sau a unui atac vascular cerebral. Printre simptomele acestora se enumeră:
- transpirație excesivă;
- greață sau vărsături;
- senzație de sufocare;
- dureri severe de cap;
- dificultăți în vorbire;
- pierderea echilibrului;
- amețeală.
Ce complicații pot apărea?
Ateroscleroza poate conduce la declanșarea altor tipuri de afecțiuni, în funcție de artele din organism care sunt blocate.
- Dacă arterele din zona inimii sunt îngustate, se va declanșa boala arterială coronariană. La rândul său, aceasta poate conduce către infarct miocardic sau insuficiență cardiacă.
- Dacă arterele din zona creierului sunt îngustate, se va declanșa boala arterelor carotide. La rândul său, aceasta poate conduce către un AVC sau un accident ischemic tranzitoriu.
- Dacă arterele din zona brațelor sau picioarelor sunt îngustate, se va declanșa boala arterială periferică. În acest caz, riscul de arsuri sau degerături este crescut și, în cazuri rare, se poate ajunge la necrozarea țesuturilor.
- Ateroscleroza poate conduce chiar și la declanșarea unui anevrism, care de obicei apare spontan și reprezintă o urgență medicală. Atunci când se umflă peretele unei artere, este posibil ca anevrismul să se rupă și să cauzeze o hemoragie lentă, care pune în pericol viața pacientului.
- Nu în ultimul rând, ateroscleroza poate declanșa boala renală cronică, atunci când sunt îngustate arterele din zona rinichilor.
Care este tratamentul aterosclerozei?
Medicul specialist poate recomanda urmarea unui tratament medicamentos, ce are în vedere prevenirea coagulării sângelui și înfundarea arterelor. Cu toate acestea, în special dacă este vorba despre un vârstnic care suferă de obezitate, reducerea colesterolului prin schimbarea alimentației și a stilului de viață este esențială.
Renunțarea la fumat sau la consumul de alcool este de asemenea un factor important, care ajută atât la prevenirea, cât și la tratarea aterosclerozei. Modificările în stilul de viață al pacientului precum includerea exercițiilor fizice sau terapiilor alternative precum masajul sunt de obicei recomandate. Pentru a reduce colesterolul din organism, este important ca dieta să fie bogată în fructe, legume și fibre, iar cantitatea de grăsimi saturate și carbohidrați simpli să fie redusă considerabil.
Cu siguranță aceste schimbări sunt greu de realizat pentru un vârstnic care locuiește singur și se bazează pe asistența celor din familie. O bună modalitate de tratament și prevenție este traiul într-un mediu sigur, cu factori de stres limitați, unde alimentația și activitățile sportive sunt incluse și încurajate.
Te așteptăm împreună cu părinții sau bunicii tăi în locațiile Affinity Life Care, pentru a le putea oferi susținerea de care au nevoie în realizarea schimbărilor necesare din viața lor. Ateroscleroza poate fi tratată și vindecată cu succes atunci când vârstnicul găsește suportul necesar în jurul său.